E-mail: webmaster@bonushelse.no

Tre kjappe uttøyingsøvelser

Alle har hørt det, men de færreste gjør det. Det trenger ikke å ta mange minuttene, men likevel er det lett å hoppe over en god uttøying. Kanskje fordi man ikke helt vet hvordan?

Uttøying hjelper for å vedlikeholde eller bedre bevegeligheten i muskulaturen, og redusere muligheten for skader.

Det er allmennt kjent at trening og fysisk aktivitet er viktig, men det er også viktig å forberede kroppen på aktivitet, med tøyeøvelser som gir bedre blodgjennomstrømning i kroppen, og uttøying etter trening, for såre muskler.

”I dagens stress og jag, og dårlig tid, kan det være godt å roe ned noen minutter med litt uttøying av trette muskler.”

Bare litt gjør en forskjell

Det trenger ikke være så mye. Det er de små hverdagstingene som teller, og som utgjør forskjellen. I dagens stress og jag, og dårlig tid, kan det være godt å roe ned noen minutter med litt uttøying av trette muskler. Tving kroppen til å slappe av. Bare to-tre minutter. Det er nok timer i døgnet hvor kroppen går på høygir.

Tre enkle øvelser

Her er tre enkle uttøyingsøvelser som ikke tar lang tid, og ikke trenger hjelpemidler, men bruker kun kroppen. Disse øvelsene kan være greie å bruke etter turer eller en lang arbeidsdag.

1. Den første øvelsen går på uttøying av framsiden av låret og hoften, og er nok en øvelse de fleste kjenner til: Stå med strak kropp og ta tak i ankelen og press hælen opp mot baken. Hold knærne samlet og skyv hoften fram til man kjenner det strekker på framsiden av låret. Hold presset i omtrent 3o sekunder. Bytt bein.

2 .Den andre øvelsen går på uttøyning av leggene: Stå med den ene foten bøyd litt foran den andre. Det bakerste beinet skal være rett. Begge hælene skal være i bakken. Legg hendene over kneet på den fremste foten, som er bøyd, og press framover til det kjennes at det strekker i leggmusklene på det bakerste beinet. Hold presset i noen sekunder. Bytt bein.

3. Den tredje øvelsen går på uttøyning av bryst og skuldre: Legg begge armene bak ryggen og fold hendene. Press brystet opp mens hendene og armene presses bakover til man kjenner det strekker i armer og skuldre. Hold presset i omtrent 30 sekunder.

Det er viktig å legge på akkurat nok press, så det merkes, men ikke gjør vondt. Alle har ulik kropp, form og bevegelighet. Noen trenger mye press, andre trenger lite.

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre en forskjell.