E-mail: webmaster@bonushelse.no

La sengen bli din trygge havn

Det gjelder å være litt nøye når man skal gå til innkjøp av en ny seng, for man skal jo tilbringe omtrent en tredel av tiden sin i den. Ofte er det godt å kunne krype til køys etter en lang dag, bare slappe helt av i alle muskler og la søvnen rolig ta overhånd. For noen, derimot, er det ikke fullt så enkelt. Mange har store problemer med å falle i søvn og ligger og vrir og vender seg, ofte i over en time, før de sovner.Sovende mann

Det å få nok søvn er av stor betydning for helsen, og gevinstene du får av nok søvn, er temmelig mange. Allerede i de tidlige stadier av livet er nok søvn viktig, for eksempel for skolebarn. Det er svært vanskelig å konsentrere seg om undervisningen dersom man er søvnig og trøtt, og har man fått en dårlig natts søvn, kan det gå ut over hukommelsen. Så for skoleeleven er det viktig at det blir nok timer i drømmeland.

Fordøyelsessystemet har også veldig godt av nok søvn, for det viser seg nemlig at det er lettere å gå opp i vekt dersom man får for lite søvn. Grunnen til dette er at balansen mellom hormonene i kroppen som påvirker vekten og forbrenningen, blir forstyrret hvis du sover for lite. Immunsystemet ditt vil også ha godt av nok søvn, og evnen til å lære nye ting likeså.

Hvordan søvnen lettere kan innhente deg

Det kan være lett å tro at sengen er det eneste stedet der det er lett å falle i søvn, men dersom du ligger der og ikke får sove, er det lurt å stå opp for å gjøre noe annet. Et lite avbrekk kan gjøre at det blir lettere å få sove når du legger deg igjen etterpå. Dette hjelper blant annet for å få tankene over på andre ting enn at man må få sove.

Det er flere ting du kan gjøre allerede før det er leggetid, for eksempel å ligge unna koffein og store måltider som ligger tungt i magen. Den rette atmosfæren på soverommet er også viktig, for eksempel at det er helt mørkt og stille. Dersom du føler mer behag hvis et svakt lys skimrer i bakgrunnen, så er det ikke noe problem.

Rett temperatur kan være alfa og omega, det er nemlig svært ubehagelig å ligge uten dyne og nesten gispe etter luft. Da kan en fin vifte være løsningen, og bruk ørepropper dersom den bråker for mye. Soverommet kan også bli for kaldt, så finn den temperaturen som passer deg.

Det er lurt å ha en jevn døgnrytme slik at hjernen din vil være forberedt på at et bestemt klokkeslett betyr søvn. Det er mindre smart å bruke telefonen i sengen, siden lyset fra den gjør at hjernen din blir stimulert. Da er lesing i en bok mye bedre. En tung treningsøkt like før sengetid er ikke å anbefale, men fysisk aktivitet generelt sett gjør at kroppen har mer behov for hvile og har lettere for å sovne.